Radicale gelijkheid is een van de kernpunten van BIJ1. Maar hoe brengen we dat in praktijk? Nu bijna twee jaar na de Nederlandse publicatie van Gloria Wekkers boek Witte Onschuld maken we de stand van zaken op. In haar boek bespreekt Wekker de paradox van Nederland als een ogenschijnlijk open en tolerant land dat tegelijkertijd het koloniale verleden en het hedendaagse structureel racisme onbespreekbaar laat.

In de Amsterdamse gemeenteraad probeert BIJ1 deze paradox open te breken door structurele ongelijkheid consequent aan de kaak te stellen. Dit roept heftige reacties op; zogenoemde identiteitspolitiek zou slechts polariseren. Tegelijkertijd worden issues als etnische profilering en economische ongelijkheid wel degelijk bespreekbaar gemaakt. Hoe nu verder?

Tijdens de BIJ1komst die we in Pakhuis de Zwijger organiseerden bespraken we hoe we abstracte concepten als intersectionaliteit en identiteitspolitiek productief kunnen omzetten in politieke actie. Wat zijn volgende stappen naar een meer inclusieve en gelijkwaardige samenleving?

Amsterdam BIJ1 nodigde leden en andere geïnteresseerden uit voor een avond met Gloria Wekker, emeritus-hoogleraar Gender en Etniciteit aan de Universiteit Utrecht, Glenn Helberg, psychiater, en Sylvana Simons, partijleider BIJ1 en gemeenteraadslid in Amsterdam. De avond zal gemodereerd worden door Jaap Kooijman, universitair hoofddocent Media Studies aan de Universiteit van Amsterdam en bestuurslid bij Amsterdam BIJ1.

Kijk het gehele programma hier terug.

Uitklappen
aan het laden

BIJ1-kleurenbalk