Keti Koti zou al lang een nationale vrije dag moeten zijn!
"Ze denken dat het niet over hen gaat. Terwijl kennis over het slavernijverleden iedereen kan helpen om de samenleving te begrijpen: waar komt onze welvaart vandaan, waar komen verschillen vandaan, waarom is iedereen eigenlijk hier?Daarover is veel onbegrip.
Ik ben zelf vierde generatie Nederlander, terwijl ik pas de tweede generatie ben die in Nederland woont. Als ik dat vertel reageren mensen vaak verbaasd. Ze beseffen niet dat Suriname onderdeel was van Nederland. En dat neem ik ze ook niet kwalijk. Niemand heeft het ze verteld."
Hieronder het gehele interview.
Kan stadsdeel Amsterdam Zuidoost Keti Koti uitroepen tot lokale nationale feestdag?
Gerda Blees zit vol goede ideeën. Elke week belt ze iemand met verstand van zaken op om een van haar ideeën voor te leggen. Deze week: Vayhishta Miskin, portefeuillehouder Diversiteit van Stadsdeelbestuur Amsterdam Zuidoost.
Gerda Blees 28 mei 2024, 12:40
GB Vayhishta, over een maand is het weer Keti Koti en vieren we de afschaffing van de slavernij. Er wordt al een tijdje voor geijverd hier een nationale feestdag van te maken, maar nog zonder succes. In Zuidoost wonen veel mensen die zich inzetten voor bewustwording over het slavernijverleden en daarom dacht ik: zou het stadsdeel niet het goede voorbeeld kunnen geven door een soort lokale nationale feestdag van Keti Koti te maken? Bijvoorbeeld door met scholen af te spreken dat kinderen vrij zijn en te vragen of bedrijven hun medewerkers vrij geven?
VM Dat zou fantastisch zijn. En het zou zeker gedragen worden door bewoners. Wij hebben niet de bevoegdheden om iedereen vrij te geven, maar ik weet dat sommige scholen al creatief zijn met studiedagen. Als stadsdeel organiseren we een wandeling naar het slavernijmonument in Oost en dit jaar is er voor het eerst een bewonersfestival. Jouw vraag zet me aan het denken over wat we nog meer kunnen doen. We zouden lokale bedrijven kunnen vragen of die mee willen werken aan een vrije dag. Zoiets zou ik wel koppelen aan educatie, dat medewerkers bijvoorbeeld naar een school gaan om van kinderen te leren over ons gedeelde verleden. Want er is nog te weinig kennis.
GB Mensen kennen Keti Koti niet?
VM Nee, of ze denken dat het niet over hen gaat. Terwijl kennis over het slavernijverleden iedereen kan helpen om de samenleving te begrijpen: waar komt onze welvaart vandaan, waar komen verschillen vandaan, waarom is iedereen eigenlijk hier? Daarover is veel onbegrip. Ik ben zelf vierde generatie Nederlander, terwijl ik pas de tweede generatie ben die in Nederland woont. Als ik dat vertel reageren mensen vaak verbaasd. Ze beseffen niet dat Suriname onderdeel was van Nederland. En dat neem ik ze ook niet kwalijk. Niemand heeft het ze verteld.
GB Ik kan me ook niet herinneren dat ik hierover leerde op school.
VM Precies, dat zou anders moeten. Zodat je nooit meer de vraag krijgt: wat is Keti Koti, Dia di Emansipashon, of Dag van de Emancipatie? Het is trouwens belangrijk te zeggen dat niemand mensen die nu leven schuldig acht aan het verleden, dat is echt een misverstand. Het gaat om erkenning, en begrijpen waarom dingen zijn zoals ze zijn.
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/kan-stadsdeel-amsterdam-zuidoost-keti-koti-uitroepen-tot-lokale-nationale-feestdag~b80f11ed/
