
Vlak na de jaarwisseling is de 40-jarige trans vrouw en sekswerker Briza Garces Florez door geweld om het leven gekomen in Wassenaar. Naar aanleiding van haar dood zijn er vandaag kamervragen gesteld door Sylvana Simons, Jeanet van der Laan en Lisa van Ginneken. Zo werden er ook andere vragen gesteld over cijfers van moord op en geweld tegen trans personen, het aantal zelfdodingen onder trans personen en welke initiatieven er zijn om dit aan te pakken.
Cijfers van TNN uit Nederland, maar ook wereldwijd laten zien dat trans personen vaak te maken krijgen met geweld en discriminatie. Zo werd er in september nog een protest georganiseerd in Amsterdam vanwege het geweld wat Mala Badi in Amsterdam West heeft meegemaakt. Twee jaar geleden werd de 25-jarige trans vrouw Özge Bilir in Utrecht doodgestoken door haar vriend. En in 2017 werd trans vrouw en sekswerker Bianca op gruwelijke wijze vermoord.
Dinah Bons, voorzitter van Trans United Europe en onze nummer vier voor de gemeenteraadsverkiezingen,, sprak hierover met Editie NL. Ze heeft zelf ook te maken gehad met geweld en wordt dagelijks geconfronteerd met scheldpartijen. "Ik denk wel twee keer na voordat ik 's avonds over straat ga. Het bepaalt dus heel erg mijn leven." De 'trans identiteit' van iemand is vaak een motief voor moord of geweld, stelt ze: “Ik denk dat je een grotere kans op geweld, schelden en intimidatie hebt als je niet voldoet aan bepaalde gendernormen – als je anders bent."
Dit kan niet zo door gaan. Trans personen hebben recht op een veilig bestaan. Dat betekent niet alleen dat we geweld en discriminatie tegen trans personen moeten aanpakken, maar ook dat we moeten investeren om de lange wachtlijsten binnen de trans zorg en de GGZ terug te dringen. Trans personen hebben een hogere kans op mentale gezondsheidsklachten, en cijfers rondom zelfdoding onder deze groep het hoogst.
Amsterdam BIJ1 wil geweld en discriminatie tegen trans personen en andere queer personen aanpakken door onder andere:
- Het aanbieden van laagdrempelige lokale transgenderzorg voor gemarginaliseerde en moeilijk bereikbare groepen zoals ongedocumenteerden, vluchtelingen en sekswerkers;
- Het verkorten van de wachttijden voor transgenderzorg in Amsterdam, in samenwerking met de GGD en de VU genderpoli;- het creëren van vaste slaapplaatsen voor dakloze transgender personen en een speciale opvang voor dak-en thuisloze LHBTQI+ personen;
- Het aanpakken van de wachttijden in de GGZ en investering in tijdelijke hulp (wachttijdondersteuning);- extra trainingen aan politie- en veiligheidspersoneel over LHBTQI+ veiligheid en sensitiviteit met extra aandacht voor BIPOC en transgender personen.