Sloop-nieuwbouw Kolenkit

Nieuws uit stadsdeelcommissie west.

Update december 2024:

Over de vernieuwing van de Kolenkit, de buurt in West die na decennia lange verwaarlozing van woningen en achterstelling van de bewoners werd bestempeld als “de slechtste buurt van Nederland”.

Na meer dan 20 jaar inzet luidt nu de conclusie dat de sociaal-economische opgave in de Kolenkit onverminderd aandacht nodig heeft. Nog steeds staat de Kolenkit in de top 20 van armste wijken van Nederland. Dat is nogal logisch als er vooral wordt geinvesteerd in nieuwbouw voor mensen met meer geld, openbare ruimte en het integreren van de nieuwe bewoners in de wijk, maar niet in het herstellen van de, door decennialang structurele en geïnstitutionaliseerde discriminatie veroorzaakte, achterstelling van de nog overgebleven oorspronkelijke bewoners van de Kolenkit.

Voor dit college is kansengelijkheid een belangrijk speerpunt, ook met betrekking tot stadsvernieuwingsprojecten. Kansengelijkheid is één van de argumenten die wordt gebruikt voor het verlagen van het aantal sociale huurwoningen en het vergroten van het aantal woningen in het midden en hoge segment in buurten met een hoog percentage aan sociale huur. Het idee is dat gemengdere en diversere buurten goed zijn voor de kansengelijkheid. Dat is echter gebaseerd op aannames die niet ondersteund worden door gedegen onderzoek. Integendeel, onderzoek toont aan dat de negatieve effecten van gentrificatie groter zijn dan de positieve en dat gentrificatie kansenongelijkheid vergroot in plaats van verkleint.

Daarom dienden wij een advies in om gedegen onderzoek uit te voeren naar de gevolgen van de vernieuwingsplannen en de gentrificatie van de Kolenkit op de kansengelijkheid. Wij verwachtten dat de bestuurders van Amsterdam zeker na 20 jaar van plannen en investeringen willen weten wat wel en wat niet werkt. Maar helaas kreeg ons advies een negatief pre-advies met de mededeling dat het dagelijks bestuur liever inzet op het monitoren van het afvalplan en de veiligheid van het Johan Cruyff-veldje. Heeft kansengelijkheid voor dit college dan toch niet de prioriteit die men zegt dat het heeft?

Ook diende we een advies in om de inzet op jongeren sterk te intensiferen. De jongeren in de Kolenkit lijden niet alleen onder de gevolgen van de structurele achterstelling van hun ouders, maar hebben ook te maken met institutioneel racisme in het onderwijs, bij het vinden van stages, op de arbeidsmarkt en bij het vinden van huisvesting. Zelf zeggen ze: “Veel jonge bewoners ervaren daarnaast een negatieve stigmatisering en discriminatie door hun achtergrond (Turks, Surinaams of Marokkaans). Zowel in de buurt en op school, als bij het vinden van stage en werk. Zij hebben het gevoel niks goed te kunnen doen in de buurt.” Onze jongeren hebben recht op dezelfde kansen als alle andere jongeren, vandaar ons advies, en ondanks een negatief pre-advies van de portefeuillehouder, is een meerderheid van onze stadsdeelcommissie het met ons eens en stemde voor het advies. Wij kijken uit naar de uitwerking ervan.

Oktober 2024

We bespraken de sloop-nieuwbouw in de Kolenkit. Het gaat om woningen die al heel lang in heel slechte staat zijn en waar mensen al jarenlang in ongezonde woningen wonen. Gelukkig heeft men inmiddels van het verleden geleerd en gaan deze sociale huurwoningen terugkomen en niet vervangen worden voor dure huur- en koopwoningen. Ook krijgen alle bewoners het recht om terug te keren in de buurt. Daarmee wordt de Kolenkit niet nog meer gegentrificeerd.De bewoners die nu (tijdelijk) moeten verhuizen hebben wel zorgen over het op tijd vinden van vervangende woonruimte en dat daarbij inwonende meerjarige kinderen niet mee terug mogen verhuizen. Daarom dienden we dit advies in.

We kregen van de portefeuillehouder de toezegging op het in gesprek gaan met Rochedale over betere begeleiding en maatwerk bij het vinden van een vervangende woning en bij het onveranderd laten van de gezinssamenstelling als families dat willen. Omdat de afspraken over meerderjarige kinderen vastliggen in de samenwerkingsafspraken, kunnen die niet veranderd worden.

Wij vinden dat er in de toekomst bij het maken van de samenwerkingsafspraken tussen gemeente en wooncorporaties rekening gehouden moet worden met verschillende wensen als het gaat om bij ouders blijven wonen of zelfstandig willen wonen. Zeker omdat het hier gaat om mensen met meerderjarige kinderen die in de Kolenkit geboren en getogen zijn en al decennialang huur betalen voor de woningen. Het ligt niet aan hen dat die huur niet is besteed aan onderhoud en dat daarom de woningen nu gesloopt moeten worden.