Op 13 augustus 2020 werd de Duitse influencer Sammy Baker op klaarlichte dag doodgeschoten door Amsterdamse politieagenten. Hij verkeerde in psychische nood en de agenten waren niet in staat om de situatie te de-escaleren. Sammy had zorg nodig, geen politiegeweld. De psychiatrisch verpleegkundige van de medium care ambulance die ter plaatse was, kreeg van de politie niet eens de kans om bij Sammy te komen.

Direct na de dood van Sammy sprak Frank Paauw (je weet wel, de Amsterdamse politiechef die eerder de racistische appjes bij de Rotterdamse politie door de vingers zag en die ‘verwarde personen’ vergeleek met terroristen) over een (groot) mes en messteken in een politievest.
ONVERMOGEN VAN DE POLITIE
Het mes bleek een klein zakmes dat Sammy op zichzelf gericht hield, en er werden geen messteken in het politievest aangetroffen volgens advocaat Richard Korver. Paauw repte met geen woord over het duidelijke onvermogen van de vele aanwezige agenten om Sammy, die mogelijk in een psychose verkeerde, in een eerder stadium al te kalmeren.
De videobeelden van de dood van Sammy, maken het zeer moeilijk te geloven dat de politie handelde uit noodweer. Meerdere Amsterdamse psychiaters stelden in de media hun vraagtekens bij het escalerende handelen van de politie. Het is veelzeggend dat dezelfde Paauw landelijk portefeuillehouder Politiegeweld is. Klassiek gevalletje ‘Allowing the chicken snake to protect the chickens’ (uit ‘United Minds’ van Arrested Development).
SCHRIFTELIJKE VRAGEN
Afgelopen september diende Amsterdam BIJ1 schriftelijke vragen in, over het uitblijven van een multidisciplinaire evaluatie tussen politie, GGD en GGZ/acute psychiatrie, naar aanleiding van de dood van Sammy Baker en andere slachtoffers van dodelijk politiegeweld.
Bij het afgaan op meldingen van onbegrepen gedrag, zeker in combinatie met mogelijk geweld, is een gestroomlijnde samenwerking tussen politie, politie-onderhandelaars, ambulancemedewerkers en sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen van het grootste belang. Wanneer dit eindigt in de dood van degene in nood, dan is zo’n evaluatie helemaal cruciaal. Aangezien mannen van kleur, zoals Sammy Baker, een grotere kans maken om te overlijden door politiegeweld, is dit soort reflectie extra belangrijk om de stad veiliger te maken voor mensen van kleur. Controle Alt Delete onderzocht namelijk alle politiedoden tussen 2016 en 2020 en constateerde dat mensen met een niet-westerse migratieachtergrond 14 keer vaker kwamen te overlijden door politiegeweld dan op grond van hun aandeel in de bevolking verwacht mocht worden.
Een antwoord van het Amsterdamse college op de schriftelijke vragen blijft vooralsnog uit.
AGENTEN PROBEREN ACTIVIST TE REKRUTEREN
Ondertussen werd op 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens, een organisator van de Justice for Sammy demonstratie van 13 augustus 2021 bezocht door AIVD én Amsterdamse agenten. Twee agenten van de geheime dienst probeerden eerst om deze activist te rekruteren als informant. Even later confisqueerden Amsterdamse politieagenten camerabeelden van het appartementencomplex waar de activist woont. Dit lijkt een poging te zijn geweest van de overheid om een actiegroep tegen politiegeweld te infiltreren. Ook lijkt het er verder op dat de inlichtingendiensten werden ingezet om het straatje van de politie schoon te vegen.
Het intimideren en bespioneren van mensen die politiegeweld aan de kaak stellen is een zeer gevaarlijke ontwikkeling. Politie afsturen op mensen in psychische nood zolang agenten niet voldoende getraind zijn in herkennen en de-escaleren, is zelfs levensgevaarlijk.
Daarom stelt BIJ1:
Politiegeweld tegen mensen met onbegrepen gedrag moet worden gestopt. De gemeente dringt aan op meer aandacht voor de omgang met onbegrepen gedrag binnen de opleiding, scholing en training van de politie. Agenten leren psychiatrische en psychosociale problematiek en huiselijk geweld herkennen en leren hoe ze hiermee moeten omgaan. Hierbij moet gebruik worden gemaakt van ervaringsdeskundigen en moet er speciale aandacht zijn voor de Finse methode van Open Dialogue. Er wordt ook een proef uitgevoerd met Street Triage: bij meldingen over onbegrepen gedrag, huiselijk geweld en psychosociale problemen gaat er altijd een specialist in geestelijke gezondheidszorg mee met de politie.