DAK- EN THUISLOZEN HET SLAPEN ONMOGELIJK GEMAAKT EN NOG ALTIJD BEBOET.

BIJ1 ontvangt verontrustende signalen van dak- en thuislozen die het onmogelijk wordt gemaakt om te slapen in de openbare ruimte omdat zij continu wakker worden gemaakt en beboet door handhavers. Al in december vorig jaar steunde de gemeenteraad een motie van BIJ1 om te stoppen met het beboeten van slapende dak- en thuislozen. BIJ1 stelt hier aankomende donderdag 17 september vragen over aan de burgemeester.

De brief over de uitwerking van de motie laat nog tot oktober op zich wachten en intussen gaat de handhaving door met het wakker maken en beboeten van mensen die letterlijk geen andere plek hebben om naartoe te gaan. De reguliere opvang zit helemaal vol en de wachttijden lopen vaak op tot twee jaar of langer, en ook de corona noodopvang is immers sinds augustus gesloten.

Er zijn veel schrijnende verhalen waarbij dak- en thuislozen, die vaak al chronisch slaaptekort hebben, constant worden lastig gevallen, opgejaagd of letterlijk wakker getrapt worden door handhavers. Recentelijk ontving een dakloze zijn negende boete toen hij op straat sliep. Maar ook het zittend ‘in slaap vallen’ op een bankje wordt fors bestraft. Eerder deze week nog op het centraal station deelde de politie een boete uit aan een man die in slaap was gedommeld. Hij vertelde de politie “Ja, ik weet dat ik hier niet mag slapen en ik doe altijd mijn best wakker te blijven, maar als ik hier de hele nacht heb gezeten vallen mijn ogen wel eens dicht”.

Duo-raadslid Jazie Veldhuyzen (BIJ1): “Onderdak is een basisrecht, maar de gemeente en het kabinet falen om dit basisrecht te waarborgen. Het is onmenselijk om het mensen onmogelijk te maken op straat te slapen, wanneer zij geen andere plek hebben om naartoe te gaan en de gemeente hen ook geen alternatieven biedt.”

Woensdag 16 september 2020,

Amsterdam BIJ1.

*De foto van de motie komt uit Spuit 11, Zomer 2020