Bestuur 2018-2020

Simone van Eik

Voorzitter

Van Eik werkt parttime in de thuiszorg en was bij BIJ1 al actief als vrijwilliger. Ze is van Indisch-Nederlandse afkomst, en lesbisch, actief ook in de LHBTQI+ gemeenschap. Ze houdt zich ook bezig met het Nederlandse koloniale verleden, en met eurocentrisme.

Jaël In ‘t Veld

Communicatie en contact actiegroepen

In 't Veld is actief rondom vluchtelingen in Amsterdam en daarbuiten. Ze schrijft als freelance journalist bij OneWorld over migratie en ongelijkheid. Ook doet ze een master Culturele Antropologie. Bij BIJ1 hoopt ze haar strijd tegen grenzen op politiek, economisch en sociaal niveau te verenigen. 'Pas als we zien dat het uitsluiten van arbeiders/werknemers, ongedocumenteerden, gehandicapten, en andere sociale groepen samen gaat, en pas als we zien dat ons systeem geld boven leven waardeert, dan kunnen we een echte slag slaan: gezamenlijk!'

Jaap Kooijman

Penningmeester

Kooijman werkt als onderzoeker voor Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, en wil zich als witte man openlijk inzetten tegen alle mechanismes die ongelijkheid in stand houden: racisme, seksisme, homofobie, white privilege, en de ongelijkheid in economische klasse. 'Ik ben er aan toe om ‘kleur te bekennen’.

Anja Meulenbelt

Scholing en programma

Meulenbelt is vanaf het begin actief in BIJ1, en droomt ervan dat alle groepen die worden gemarginaliseerd of achtergesteld zich organiseren, en samen, op links, zich inzetten voor een rechtvaardiger samenleving. Ook witte mensen moeten zich inzetten, ‘wit is ook een kleur’. En ook mannen kunnen feminist zijn. En geen mens is illegaal.

Aynouk Tan

Strategie en communicatie

Tan is zelfstandig publicist, curator, docent en adviseur. Politiek-maatschappelijke analyses over en via representatie behoren tot de kern van haar werkzaamheden. Zij gebruikt onder meer mode als handvat om koloniale, neoliberale en patriarchale structuren te belichten, en de manier waarop die ons allen in een ongelijkwaardig keurslijf houden.“Ik voel me enorm verbonden met jullie programma en ik ben ontzettend blij dat de kritiek en de waarden die ik al geruime tijd zelfstandig over het voetlicht probeer te brengen nu ook vertegenwoordigd zijn in het politieke domein. Voor iemand die zich identificeert als queer, als dochter van een immigrant — oftewel: voor iemand wier identiteit en expressie te vaak gemarginaliseerd is, biedt dat troost, hoop en energie voor een toekomst die ik elke dag opnieuw probeer te belichamen.

Glenda Vijzelman

Contact wijken

“Realiseren dat jij als individu mee hebt gewerkt om de eerste politieke partij te worden die meedoet voor de eerste keer aan de Gemeenteraadsverkiezingen en het voor elkaar te krijgen ook een zetel binnen te halen in de stad van mijn hart Amsterdam was duizelingwekkend voor mij.Mijn focus is om met een netwerk als in een spinnenweb BIJ1 naar de Tweede Kamer te helpen en ja het gaat lukken! Alles wat ik na 21 maart doe heeft met de toekomst te maken die ik nu aan het spinnen ben. Anansie met lef, durf, doorzettingsvermogen en focus op het gemeenschappelijk doel waar wij allen naar toe willen.”

Veerle van Wijngaarden

Communicatie

Van Wijngaarden is student filosofie. Ze is feminist en vindt dat we alleen voor de emancipatie van vrouwen kunnen strijden als we ook racisme en kapitalisme tegengaan. Bij BIJ1 hoopt ze zich in te kunnen zetten voor minderheden die nergens gerepresenteerd worden in de politiek en voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid voor iedereen.

BIJ1-kleurenbalk