Jongeren worden onterecht uit atelierwoning gezet

De Key en Gemeente Amsterdam zet jongeren onterecht uit atelierwoning

Samen met huurderskoepel Arcade hebben 9 eisers een rechtzaak lopen tegen De Key en Gemeente Amsterdam. Zij behoren tot de eerste generatie huurders in Amsterdam met een atelierwoning op basis van een tijdelijk jongerencontract. Destijds, zijn zij met een beroepsmatige kunstenaars-toptoets door de gemeente voorgedragen als kandidaat voor deze atelierwoningen.

In samenwerkingsafspraken tussen de corporaties, gemeente en huurders én in gemeentelijk beleid, zoals het Amsterdams Broedplaatsen beleid en het CAWA-reglement, staat vastgesteld dat er na vijf jaar een hertoetsing plaats vindt voor een verlenging. Nu blijkt, nadat de eerste termijn voorbij is, dat De Key de contracten weigert te verlengen.

Op 21 januari vond de hoorzitting in Rechtbank Amsterdam plaats. De Key stelt dat hun handelen is berust op het garanderen van doorstroming en dat zonder jongerencontracten die aflopen dit niet te bewerktstelligen valt. Dit is niet waar én kunstenaars komen zonder alternatief op straat te staan.

Gemeente neemt geen verantwoordelijkheid

Nog schrijnender is dat de Gemeente Amsterdam geen verantwoordelijkheid voor haarzelf zag weggelegd om een standpunt in te nemen in deze kwestie. De gemeente weigert De Key op het matje te roepen, terwijl de huurder niet op de gemeente kan bouwen om te weten waar die recht op heeft, of waar ze de beleidsmakers en politieke vertegenwoordigers op kan afrekenen. Dat is ontluisterend.

De rechter wilde dat de 3 partijen (Arcade, de Gemeente en de Key) opnieuw in overleg met elkaar zouden gaan via mediation. De gemeente Amsterdam wees deze mogelijk af. De Key gaf aan dat er niet zo veel te bespreken viel en mediation dus niet zinvol is. 18 maart volgt de uitspraak.

Het op straat zetten van jonge kunstenaar schaadt niet alleen hun leven en hun carrière. Ook lijdt het kunstklimaat in Amsterdam onder dit tegenstrijdige beleid. De gemeente stelt waarde te hechten aan kunst in de stad, maar kijkt intussen toe hoe de positie van kunstenaars steeds precairder wordt.

Wij staan in solidariteit met de huurders. Niet alleen omdat zij recht hebben op een dak boven hun hoofd, maar omdat iedereen dat recht heeft. Amsterdam BIJ1 zal pleiten voor structurele verandering.

#WonenIsEenRecht