Ik vind het belangrijk dat mensen gaan stemmen met het bewustzijn dat ze zich in een momentum bevinden waarin hun stem ontzettend belangrijk is.
Dinah Bons is 51 jaar, woont in Amsterdam en is actief voor verschillende lokale, nationale en internationale organisaties die opkomen voor de rechten van trans mensen, sekswerkers en mensen met HIV. Ook bestrijdt ze racisme. Mensen die haar goed kennen weten dat ze niet alleen in Amsterdam woont, maar ook in Parijs en ervan houdt om ontzettend uitgebreid voor mensen te koken. Én ze is onze #4. We spreken Dinah over waarom het tijd is voor radicaal gelijkwaardige politiek en wat haar persoonlijke drijfveren zijn om zich voor ons in te zetten.
Hi Dinah! Waarom doe jij wat je doet?
“Dat komt toch wel uit een bepaald verdriet. Een pijn die voortkomt uit de ongelijkwaardige positie waar ik me constant in bevond ten opzichte van alle anderen in de samenleving. Ik moest vechten voor rechten. Vechten om gezien te worden. Dat is continu de rode draad door al het werk dat ik doe. Als ik echt ergens iets zie dat niet eerlijk is en niet te rechtvaardigen is, dan kom ik in actie en dan ga ik proberen mensen te verzamelen.”
Waarom heb je besloten de politiek in te gaan?
“Nou, ik ben al een tijd politiek bezig. Eigenlijk is het mijn werk om bepaalde onderwerpen politiek maken, zodat het voor de politiek begrijpelijk wordt. Activisme is voor mij niet alleen zaken aan het licht brengen, maar ook samenwerken met organisaties om processen te veranderen. En dat is waarom het nu voor het eerst de politiek in wil. Om alle dingen die ik geleerd heb om te zetten in iets waar de stad wat aan heeft.”
Wat is je persoonlijke drive om je in te zetten voor BIJ1?
“BIJ1 is voor mij de enige partij die alles wat ik beleef ademt vanuit het DNA van de partij. Ik ben al best wel lang lid en ik vond nu de noodzaak om zelf politiek actief te worden omdat ik zie dat de wereld zo snel verandert - zowel positief als negatief. De ongelijkheid die ik tegenkwam en kom als persoon van kleur, als trans vrouw, maar ook vroeger als gay jongen, was voor mij erg bepalend voor hoe ik mezelf in de maatschappij voelde staan. De kansen die ik kreeg niet kreeg. De mate van uitsluiting. Wat ik als jong persoon heb meegemaakt, heeft mij gevormd. Toen ik in New York stond en op mijn twintigste te horen kreeg dat ik HIV had, in een tijd dat dat eigenlijk gewoon een super doodvonnis was. Ik zag dat bepaalde mensen wegens hun huidskleur of om het feit dat ze niet binnen heteronormatieve kaders pasten, niet dezelfde mogelijkheden voor zorg kregen. Daarom hou ik me bezig om te wereld te verbeteren.”
Welke BIJ1 thema’s zijn extra belangrijk voor je?
“Het is belangrijk om experts en mensen die ervaring hebben met een bepaald onderwerp te betrekken in de politiek. Dus dat we het niet alleen over hen hebben, maar dat we het samen met hen doen. Ik ben er zelf al best lang mee bezig om samen met de gemeente te zorgen voor betere trans zorg voor mensen die normaal niet in ziekenhuizen terecht kunnen, vanwege bijvoorbeeld dakloosheid of een vluchtelingenstatus. Het is heel belangrijk om dat samen met de gemeente te doen, maar ook met hulporganisaties en mensen die zich bezighouden met de problematiek rondom het thema. Een ander voorbeeld is dat als er geen mensen van kleur in de raad zitten, terwijl er zaken worden besproken die hen aangaan, we een probleem hebben in deze stad. BIJ1 snapt dat.”
Wat betekent Amsterdam voor je?
“Amsterdam is voor mij zo bijzonder, omdat ik weet dat heel veel van mijn voorouders hier vandaan zijn gevlucht óf juist hier zijn gekomen omdat ze gevlucht zijn. Ik heb namelijk een Joodse en een Molukse achtergrond. Het is heel belangrijk voor mij om te zien dat er altijd mensen naar deze stad kwamen die vrijheid zochten. En dat is een van de dingen die ik zelf in Amsterdam heb willen neerzetten. Dat er een vrije manier is van met elkaar omgaan. Er hangt ook een bepaald soort ongedwongen sfeer in de stad. Amsterdam is ook een mooie combinatie tussen dorpsheid gecombineerd met een stedelijke allure.”
Wat moet er veranderen in amsterdam?
“Wat er echt moet veranderen, is dat we deze stad zien als een stad waar we allemaal dezelfde rechten hebben. Dat is niet zo. Er is ook een lange, problematische historische lijn in deze stad. En ik vind dat ik als Molukse vrouw, komende van de Banda-eilanden waar Amsterdam slavernij organiseerde, ik het recht heb me daarin te mengen. We hebben een gedeelde geschiedenis, en het is belangrijk om daar op een respectvolle manier mee om te gaan. Dat vind ik ook belangrijk; dat we politiek bedrijven met respect voor de ander. Sommige andere partijen die doen dat iets minder natuurlijk. Dat trek ik me heel erg aan. Als ik ergens zie dat ik belachelijk wordt gemaakt door de bewoording die een partij kiest om hun campagne te voeren, dan denk ik ‘ja, het is tijd dat ik daar ga staan om dat gevecht aan te gaan’.”
Waarom zouden mensen op BIJ1 moeten stemmen?
“Er gebeurt ontzettend veel in onze samenleving momenteel. Er is veel polarisatie. Als je een beetje historisch besef hebt kan je wel begrijpen dat dit een gevaarlijke situatie is waarin we ons bevinden. De sfeer in de stad kan zomaar morgen omslaan. Er zijn genoeg politieke partijen die ons niet willen. Ik weet niet of ik na wil denken over de manier waarop ze mij dan niet meer zouden willen, maar er zijn legio voorbeelden hoe dat zou kunnen lopen. Daarom vind ik het belangrijk dat mensen gaan stemmen met het bewustzijn dat ze zich in een momentum bevinden waarin hun stem ontzettend belangrijk is. De mensen die verstaan wat ik zeg, weten dat het belangrijk is om te kiezen voor een partij die daadwerkelijk beloftes nakomt. Het is belangrijk is dat we niet tegenover elkaar staan, maar naast elkaar. Voor mensen die een signaal willen geven, dat wat er afgelopen tijd is gedaan niet genoeg is, zou ik zeggen: stem absoluut op op ons. En het liefst op mij, haha.”
Dat was ook onze volgende vraag. Waarom zouden mensen op jou moeten stemmen?
”Ik denk dat het sowieso historisch zal zijn als er een trans vrouw van kleur met een sekswerk verleden in de raad komt. Er speelt veel in onze stad betreft deze thema’s. Het verplaatsen van de Wallen naar een woonwijk bijvoorbeeld, dat is nou niet iets waar sekswerkers of mensen in die woonwijken om staan te springen. Dit zorgt voor polarisatie. Je ziet dat mensen die al gemarginaliseerd zijn vaak in bepaalde wijken tegen andere mensen die ook gemarginaliseerd zijn, bijna worden gedwongen worden om met elkaar te vechten. Ik maak me daar zorgen over. Daarom wil ik juist graag in deze tijd in Amsterdam aan tafel zitten.”
Wil je iemand anders op de lijst in het zonnetje zetten?
“Mijn dierbare en zeer geliefde vreer, die op #8 staat. Hun heeft ontzettend veel betekend voor de trans gemeenschap, maar hen maakt ook altijd tijd voor alle andere acties en manifestaties. vreer heeft ook ontzettend hard gewerkt de afgelopen periode in de raad als trans persoon, en ik ben daar ontzettend dankbaar voor. Hun is toch wel iemand waarvan ik voel dat ik op de schouders van hun werk sta. Ik hoop dat er veel mensen gaan stemmen op vreer!”
Interview/tekst: Chloë Arkenbout
Video: Tommaso Campagna
Edit: Jorik Amit Galama