Gedenksteen voor Kerwin Lucas op de Dam

Duo-raadslid Jazie Veldhuyzen heeft wethouder Groot Wassink maandag 6 juli 2020 op de hoogte gesteld dat de familie Lucas een nieuw voorstel heeft voor de plaatsing van een gedenksteen voor Kerwin op de Dam.

Het is inmiddels al ruim een jaar geleden dat duo-raadslid Veldhuyzen namens BIJ1 een initiatiefvoorstel indiende om een gedenksten voor Kerwin op de Dam te plaatsen. Dat initiatiefvoorstel werd in eerste instantie ontraden door het college. De wijze waarop dat gebeurde was vrij opmerkelijk. Ook niet onopmerkelijk was het gegeven dat geen enkele andere partij naast BIJ zich had uitgesproken over ons voorstel om een gedenksteen voor Kerwin op de Dam te plaatsen. Maar BIJ1 gaat er vanuit dat het college er nu wel uitkomt met familie Lucas en stichting Vrienden van Kerwin om een gedenksteen te plaatsen op de Dam, de plek waar Kerwin is overleden. De plek waar hij moet worden herdacht.

Bekijk in het filmpje hierboven het volledige debat dat in februari dit jaar tussen duo-raadslid Veldhuyzen en wethouder Groot Wassink plaatsvond over dit onderwerp.

De volledige bijdrage van Jazie Veldhuyzen:

"Dank u voorzitter,

Allereerst wil ik mijn respect en medeleven betuigen aan de familie Lucas en de andere nabestaanden van Kerwin. In augustus is het alweer 37 jaar geleden, maar rouw is een levenslang proces.

De moord op Kerwin was niet alleen een zinloze moord op een onschuldige 15-jarige jongen. De moord op Kerwin was ook een hatecrime tegen een zwarte jongen geboren op Curaçao, gepleegd door iemand met “100% white” op zijn arm getatoeëerd.

Ondanks het gegeven dat de moord op Kerwin Nederland in 1983 in zekere zin wakker heeft geschud, is het racisme er niet minder op geworden. Volgens antidiscriminatievoorzieningen is discriminatie op basis van afkomst is ieder jaar weer de meest voorkomende discriminatiegrond. De Anne Frank Stichting alarmeert dat de maatschappelijke en politieke invloed vanuit extreemrechts toeneemt en dat extreemrechtse organisaties en ideeën steeds meer toegang krijgen tot het maatschappelijke en publieke debat.

Maar we hebben deze rapporten niet nodig om te weten dat racisme en extreemrechts geweld een steeds groter probleem lijkt te worden. Er zijn simpelweg teveel voorbeelden om hier op te noemen. Maar de zware mishandeling afgelopen zaterdag van een 24-jarige Tilburgse met Chinese roots, omdat zij zich uit durfde te spreken tegen een groep jongens die een racistisch lied tegen Chinezen zongen, kan hier niet onbenoemd blijven. Datzelfde geldt voor de veroordeling vorig jaar van een Nederlandse extreemrechtse terrorist die o.a. van plan was om Amsterdams gemeenteraadslid en BIJ1-partijleider Sylvana Simons te vermoorden.

We kunnen ook niet voorbij gaan aan de internationale context waarbinnen dit alles plaatsvindt. De NCTV waarschuwt niets voor niets dat extreemrechts geweld in West Europa de laatste vijf jaar is toegenomen. De terroristische aanslag in Hanau vorige week waarbij negen Duitsers met een migratieachtergrond zijn vermoord is daar een verdrietig voorbeeld van.

Vandaag de dag is het wellicht belangrijker dan ooit om Kerwin te herdenken. Helaas kunnen de familie van Kerwin en de stichting De Vrienden van Kerwin er vandaag niet bij zijn. Wel hebben zij bij monde van Dichela Imperator, voorzitter van De Vrienden van Kerwin, een boodschap bij mij aangeleverd gericht aan deze commissie. Ik citeer:

“Kerwin Lucas vormt een deel van de geschiedenis van Amsterdam. De Dam was de plek waar de verwonde Kerwin lag. Het plaatsen van een gedenksteen voor Kerwin op de Dam betekent een gedenkteken om aan te tonen dat er geen ruimte is voor racisme en discriminatie. Het zal ook voornamelijk een grote betekenis hebben voor familie Lucas en ook andere slachtoffers en nabestaanden van racisme, discriminatie en zinloos geweld. De familie Lucas samen met Stichting Vrienden van Kerwin steunen het voorstel van mevrouw Simons van de partij BIJ1 100%. De familie Lucas zal alles regelen voor totstandkoming van de gedenksteen voor Kerwin.”

Einde citaat.

Er moet een nieuwe gedenksteen komen voor Kerwin, daar pleiten de familie en de Vrienden van Kerwin al jaren voor. Ik waardeer het dan ook dat het college de mogelijkheid hiertoe heeft onderzocht, ook al is het nog niet gelukt om met de familie tot een definitief besluit te komen. Ik heb er vertrouwen in dat dit college samen met de familie en De Vrienden van Kerwin tot een oplossing te komen. Daar mag wat mij betreft wel wat vaart achter, want De Vrienden van Kerwin had in 2008 al een ontwerp aangeleverd voor een nieuwe gedenksteen.

Afsluitend moet ik het wel benoemen dat het vrij opmerkelijk is dat dit initiatiefvoorstel wordt ontraden door het college. Het college heeft dit initiatiefvoorstel feitelijk gezien namelijk al uitgevoerd. Dat is echter op een vrij opmerkelijke manier gebeurt. Eerst liet de bestuurlijke reactie 11 maanden op zich wachten. In die bestuurlijke reactie staat nu dat het voorstel wordt ontraden, terwijl het enige concrete verzoek van dit initiatiefvoorstel is om onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheid om een gedenksteen voor Kerwin te plaatsen op de Dam en dat is precies hetgeen het college heeft gedaan, maar de commissie is daar nooit over op de hoogte gesteld. Het zou fijn zijn als het college dit de volgende keer op een andere manier aanpakt.

Dank u voorzitter."