Op zaterdag 14 december was BIJ1 aanwezig op de manifestatie in Amsterdam in solidariteit met Rojava. Dit Syrisch-Koerdische gebied is deze herfst door het Turkse leger aangevallen en bezet. Deze zaterdag demonstreerden mensen in vele steden wereldwijd tegen de bezetting, tegen het geweld en voor een onafhankelijk Rojava. Amsterdams duoraadslid vreer verkerke sprak namens BIJ1.

“BIJ1 is de enige echte linkse en intersectionele partij in Nederland, die consequent kijkt vanuit de onderdrukten en hun belang naar voren brengt. Wij zijn geworteld in vele sociale bewegingen Van vredesbeweging tot internationale solidariteit, van queer beweging tot antiracisme en single moeders. En ik ben een genderqueer persoon, geen man, geen vrouw. Schijn bedriegt.

We staan hier dankzij de smerige imperialistische geopolitiek van Turkije, Rusland en de VS, terwijl Koerdistan aan flarden wordt geschoten. In plaats dat we kunnen vieren dat Kobani nog steeds vrij is, en de Turkse wolven binnen hun staatsgrenzen blijven.Twee maanden Turkse en Russische terreur, doordat de VS hun bescherming opzegden. Dit brengt bombardementen, invasies en etnische zuiveringen, genocide. Die nou net over was na het vernietigen van Daesh (ISIS)En als je Rojava en Kobani noemt dan noem je ook YPG en YPJ. Dan heb je het over jineoloji, over vrouwenverzet, over internationale brigades – zij het niet zo massaal als in de Spaanse Burgeroorlog van een dikke 90 jaar geleden. Zelfs over – voor wat het waard is – een queer brigade.Want we staan hier niet alleen om een stuk land te verdedigen. De Turkse terreurdaden tegen de bevolking van Afrin, Serekaniye, Kobanê vormen een zeer ernstige schending van de mensenrechten van de bevolking. Het gebruik van fosforbommen bijvoorbeeld. Dat is een misdaad onder het oorlogsrecht. Met dramatisch gevolgen. We staan hier in solidariteit met wat een sociaal experiment genoemd wordt. Een ontwikkeling die zo gevaarlijk wordt geacht voor de regio dat niemand zich er echt hun handen aan wil branden. Want als je een niet-territoriale staat hebt, een sociale en mentale, emotionele “staat” dan is die ongrijpbaar.

BIJ1 is zonder meer solidair met de dekoloniale strijd van het Koerdische volk dat zich los wil maken van het Turkse of Syrische juk. Dat voor zichzelf wil besluiten hoe ze willen leven en daarin gehinderd wordt door imperialistische partijen die opgewonden raken van alle olie en van de geopolitieke locatie. En dat is al honderden jaren zo, dat er gevochten wordt om toegang tot grondstoffen en handelsroutes.De strijd voor vrijheid in Rojava is onderdeel van een strijd van volkeren en klassen voor autonomie. De strijd voor Rojava valt niet los te zien van de strijd voor vrij Palestina. Want zolang Palestina niet vrij is en Israël heerst, heerst het kapitalisme en zn oneindige honger naar grondstoffen voor markten en meer gewin voor minder corporaties. En blijven de grootmachten een dikke vinger in de pap houden.

De strijd voor Rojava valt niet los te zien van des trijd voor Catalaanse autonomie. Want een opgesplitste Spaanse staat is een gevaar voor de stabiliteit van het “Europese” project. Dat is uiteindelijk ook opgericht om kapitalistische industrie in Europa te bevoordelen.

Als de ideeën achter Rojava verliezen, is dat een verlies voor de wereld maar zeker ook voor de regio zelf want de autonome regio biedt alternatieven voor de reactionaire mannenwereld. De regio komt alleen voorwaarts wanneer er een transformatie van de machtsverhoudingen plaatsvindt waardoor de mannenmacht gebroken wordt en vrouwen en andere gemarginaliseerden op gelijke voet deelnemen. Dat zal hopelijk ook tot een vergroening van de regio leiden en een einde aan de alle-leven- verschroeiende strijd om toegang tot ruwe olie. Daarom is in het bijzonder de strijd om Rojava zo belangrijk. Voor de regio en voor de wereld.

Jin Jiyan Azadi

Biji Berxwedane Rojava

Hun strijd onze strijd, Internationale solidariteit!”

Uitklappen
aan het laden

BIJ1-kleurenbalk