De structurele problemen in de Wildemanbuurt zijn het gevolg van decennialange achterstelling. De problemen moeten worden aangepakt door in te zetten op 1. verandering van onderop en 2. preventie in plaats van repressie.
In de media is veel negatieve aandacht geweest voor de Wildemanbuurt en de problemen met criminaliteit. BIJ1 benadrukt dat criminaliteit altijd een systemische oorzaak heeft. Ook de criminaliteit in de Wildemanbuurt speelt zich niet af in een vacuüm maar is onlosmakelijk verbonden met de criminalisering van drugs en met het kapitalisme, dat economische ongelijkheid in stand houdt, verergert en daarmee criminaliteit in de hand werkt.
Tegelijkertijd verzieken institutioneel racisme en islamofobie het leven van deze inwoners, waarvan 64% een zgn. “niet-westerse” achtergrond heeft, actief. Dit zien we bij het toeslagenschandaal, bij gentrificatie en bij racisme op de stage- en woningmarkt.
Daar bovenop heeft de overheid ook ingezet op het wegbezuinigen van bestaande structuren in de wijk en op het slopenvan woningen in plaats van renoveren.
BIJ1 roept dit alles een halt toe.
De Wildemanbuurt is een buurt waarin armoede heerst, en armoede is geen natuurverschijnsel: armoede is gevolg van beleid.
BIJ1 benadrukt: gelijke kansen staan niet gelijk aan gelijke uitkomsten, mensen hebben namelijk verschillende startposities. Daarom is ongelijk investeren voor gelijke kansen ook zo belangrijk. In de woorden van lokale hulpverlener Aswin Jurhawan: “De kinderen hier hebben andere zorgen, waardoor onderwijs voor sommigen al snel een bijzaak wordt.”
Daarom heeft BIJ1 een aantal moties ingediend om de structurele problemen in de Wildemanbuurt aan te pakken. In de woorden van lijsttrekker Jazie Veldhuyzen: “BIJ1 richt zich op preventie, in plaats van repressie”.
De zelforganisatie en talentontwikkeling van bewoners, jongeren en kinderen staan hierbij centraal. Deze zijn allen aangenomen, en krijgen hopelijk hun verdiende plek in het Masterplan Nieuw-West.
AANGENOMEN MOTIES:
- De gemeente start een pilot met ‘buurtcoaches’, door straatcoaches breder in te zetten om problematiek over leefbaarheid en sociale cohesie in de wijk te signaleren. (#51)
- De gemeente gaat een buurtrechtbank instellen (zoals ook is gebeurd in Zuidoost) (#52)
- De gemeente gaan in samenwerking met jongeren en kinderen uit de Wildemanbuurt en lokale sociale professionals een verkennen hoe er een jongerenraad en een kinderraad kunnen worden gevormd worden gevormd, zodat jongeren en kinderen in de Wildemanbuurt beter gehoord worden, en zeggenschap krijgen over eigen buurt en leven (#67 & #68)
- De gemeente gaat bewoners van de Wildemanbuurt ondersteunen in het oprichten van een zelforganisatie, of buurtplatform. (#69)
- De gemeente gaat het openen van een jongerencentrum in de Wildemanbuurt ondersteunen (#70). Dit wordt een plek waar talentontwikkeling wordt gestimuleerd.
- De gemeente gaat het openen van een permanent buurthuis in de Wildemanbuurt ondersteunen (#71).
Daarbij is BIJ1 kritisch op het sloopbeleid. De bewoners hebben de voorkeur voor renovatie, en gegarandeerde terugkeer na verbouwing van hun woningen. Tot slot pleit BIJ1 er ook voor om de rol van mannelijkheid in relatie tot criminaliteit en geweld verder te onderzoeken.
Bekijk ook de bijdrage van Jazie Veldhuyzen over de Wildemanbuurt tijdens de Raadscommissie Werk, Inkomen en Onderwijs afgelopen 2 februari: