3 - Nilab Ahmadi

(zij/haar)

Gedreven door een sterk rechtvaardigheidsgevoel gaat Nilab geen situatie uit de weg die ze ziet als onrecht, bereid om vurig te debatteren met wie ze ook voor zich mag hebben en zelfverzekerd over haar visie van hoe de wereld had moeten zijn, kan ze tot het oneindige verdedigen waarom iedereen het recht dient te hebben op een menswaardig bestaan en gelijkwaardige behandeling, zowel binnen onze grenzen als daarbuiten.

Die strijd begon al vroeg, als vluchteling was ze al snel bekend met de keerzijde van het systeem en heeft daardoor altijd een verbondenheid gevoeld met mensen die hun bestaan niet zeker zijn. Haar leven heeft ze te danken aan het succes van de vlucht van haar ouders, maar die hebben moeten blijven vechten voor alles. Gaandeweg werd de boodschap haar steeds duidelijker: het systeem is gericht op het ontnemen van de menselijke waardigheid, niet op het garanderen ervan. Nilab draagt de ijzersterke overtuiging dat deze wereld beter kan, oneindig veel sterker en rechtvaardiger kan en moet worden.

"De wereld is ondanks de oneindige cumulatie van vermogen en winst, nog nooit zo arm geweest als vandaag. Het kapitalisme en de bijbehorende ongelijkwaardigheid hebben gezorgd voor een onmeetbare hoeveelheid armoede, honger en ellende om ons heen, een dak boven je hoofd en genoeg te eten zijn geframed als een luxe, niet als ons recht, en dat wil ik veranderen. Binnen BIJ1 zie ik alles wat nodig is om die wereld te realiseren, het geloof in radicale gelijkwaardigheid en de moed om te wijzen naar de grondslag van de problematiek: het kapitalisme. De strijd voor gelijkwaardigheid, voor bestaanszekerheid en een rechtvaardiger sociaal systeem is daarom ook een strijd vóór iedereen, in Amsterdam, maar ook daarbuiten. Het einde van imperialistische oorlogsvoering, honger, extreme armoede, discriminatie en racisme, en een wereld waarin we allemaal een kans krijgen, ongeacht wie we zijn en hoe we eruit zien, die wereld gun ik ons niet alleen, daar hebben we het volste recht op."